Het begin van een nieuw jaar komt vaak met het verlangen naar persoonlijke groei en positieve verandering. We maken tal van goede voornemens, om gezonder en gelukkiger te worden, maar keer op keer zien we die voornemens ook even snel weer sneuvelen. Waarom falen we eigenlijk zo vaak en snel in onze persoonlijke doelen?
Het niet bereiken van persoonlijke doelen kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:
1. Onrealistische Doelen
Veranderen kost tijd, werk en aandacht en het is fijn als je ook binnen een redelijke termijn succes kunt ervaren. Dat bereik je door doelen te bepalen die een goede kans op succes hebben. Je kan grotere doelen vertalen in kleinere doelen zodat elk doel realistisch blijft.
We denken vaak te groot als we aan doelen denken en dan kiezen we doelen die te ambitieus of onrealistisch zijn. Het is belangrijk om doelen te stellen die weliswaar uitdagend zijn, maar die ook haalbaar binnen een redelijke tijdsperiode. Anders frustreert het je alleen maar en zal je tussentijds eerder afhaken.
2. Gebrek aan Duidelijkheid en Specificiteit
Vage of onduidelijk geformuleerde doelen maken het moeilijk om gerichte acties te ondernemen. Specifieke doelen helpen bij het bepalen van een helder pad naar succes.
Een doel is duidelijk en specifiek wanneer je het gemakkelijk kunt vertalen in specifieke acties en als meteen duidelijk is wanneer het doel bereikt is. Als je dat nog niet kunt, dan is het waarschijnlijk nog te algemeen en vaag en kan je beter nog even verder werken aan wat je doel precies is.
3. Gebrek aan Motivatie
Als een doel niet intrinsiek gemotiveerd is, als het niet diep geworteld is in persoonlijke waarden of verlangens, kan de motivatie om door te zetten afnemen.
Ga ervan uit dat je tegenslagen en tegenvallers op weg naar je doel kan tegenkomen en ga na of je doel zelf dan aantrekkelijk en motiverend genoeg voor je is om je daar doorheen te helpen.
Als je niet zeker bent of je gemotiveerd kunt blijven voor het doel, dan is het waarschijnlijk nog niet het juiste doel en kan je beter verder zoeken naar een doel dat echt belangrijk voor je is.
4. Angst voor Falen
De angst voor mislukking kan je ervan weerhouden om het zelfs te proberen. Het is een vorm van zelf-sabotage waarin je jezelf tegenhoudt om succesvol te zijn.
Was je doel te groot en uitdagend, zodat het je ontmoedigde? Of was het de publieke aandacht voor je doel die maakte dat je angstig werd voor consequenties en reacties? Of zit het patroon dieper en het gevolg van factoren in je verleden?
Mogelijk kan je daar dan nog wat zelfontwikkeling in gebruiken en hulp zoeken, maar het eerste kan je zelf veranderen door je doel in kleinere doelen op te delen.
Je hoeft niet echt bang te zijn voor fouten, want niemand doet iets nieuws meteen perfect en de meesten van ons willen verder ontwikkelen als we eenmaal vaardig zijn. Je zult dus waarschijnlijk steeds nieuwe vaardigheden leren en minder dan perfect zijn in wat je doet. Dat is onvermijdelijk
Het is de reis niet de uitkomst die het interessant maakt. Besef dat fouten en tegenslagen inherent zijn aan het streven naar doelen en je kansen bieden om te leren en nieuwe vaardigheden aan te leren.
Als je angst je tegenhoudt dan kan je altijd in een familieopstelling of sessie daar eens verder naar kijken. Angst kan zomaar oplossen als je therapie succesvol is.
5. Gebrek aan Planning
Een reden waarom plannen falen is omdat er geen plan is, of het plan te algemeen. Het is nodig om een doel te vertalen in uitvoerbare acties (oftewel een plan met subdoelen) zodat je weet wat je te doen hebt.
Het voordeel van een plan is dat je vooraf nadenkt over welke obstakels je op je reis kunt tegenkomen. Het geeft je niet alleen de weg naar je doel, maar ook oplossingen voor situaties waarin je even een steuntje in de rug kunt gebruiken (of een schop onder de kont).
Het stellen van doelen zonder een strategie of plan kan leiden tot verwarring en desinteresse. Denk dus vooraf na over hoe je doel bereikt kan worden en wat je kunt doen om daar te komen, maar ook over hoe je tegenvallers en gebrek aan motivatie kunt overkomen.
6. Externe Druk
Soms stellen mensen doelen onder invloed van externe druk, zoals sociale verwachtingen, of de wens om anderen te behagen. Als het doel niet echt persoonlijk is, kan de motivatie snel afnemen.
Als je het alleen maar doet om externe druk af te wentelen, dan is het genoeg om te mislukken op een manier die aanvaardbaar is voor deze druk. Per slot heb je het echt geprobeerd, dat hebben ze gezien. Je kon er ook niets aan doen dat het mislukte, toch?
7. Onrealistische Tijdslijnen
Te grote ambitie is een goede manier om doelen te laten mislukken. De verwachting dat doelen te snel worden bereikt, kan snel leiden tot teleurstelling en ontmoediging.
Het is belangrijk om realistisch te zijn over hoe lang iets mag duren en jezelf wat ruimte te geven om tegenslagen te ervaren en overkomen. Als je niet floreert bij druk, dan moet je dat doceren.
7. Gebrek aan Zelfdiscipline
Doorzettingsvermogen en zelfdiscipline zijn cruciaal bij het snel en effectief behalen van doelen. Een gebrek hieraan kan resulteren in het niet volhouden van de benodigde inspanningen.
Als je minder goed bent in discipline dan zal je in je plan daar een oplossing voor moeten vinden. Hoe hou je jezelf gemotiveerd en in beweging richting je doel?
Doorzettingsvermogen kan je vinden door een doel te kiezen dat belangrijk genoeg is om je te laten doorgaan, zelfs als slagen onmogelijk lijkt, of er tegenslagen zijn. Soms vraagt een doel van je dat je doorgaat ook al is het tegen beter weten in.
8. Onvoldoende Ondersteuning
Het gebrek aan steun van vrienden, familie of mentoren kan de weg naar het bereiken van doelen bemoeilijken. Een ondersteunend netwerk kan aanmoediging bieden tijdens moeilijke momenten.
Soms vergeten we om een fanclub te organiseren op weg naar ons doel, maar alles wordt fijner als je het samen doet. Organiseer dus je steun.
9. Onrealistische Verwachtingen
Onrealistische verwachtingen kunnen je flink saboteren in het bereiken van doelen. Je kunt aan die verwachtingen nooit voldoen en dat kan gemakkelijk leiden tot teleurstelling.
Het is belangrijk om te begrijpen dat succes vaak gepaard gaat met ups en downs en je vooral op de downs voor te bereiden. Het is op die momenten dat je iets nodig hebt, ofwel iets dat je in jezelf hebt, ofwel iets van buiten dat je kan organiseren.
Het begrijpen van potentiële obstakels kan je helpen om strategieën te ontwikkelen om ze te overwinnen, Dat zal je helpen om de persoonlijke doelen te behalen, of in elk geval de kans daarop te vergroten.
Wil je liever je doelen bereiken?
Als je geïnteresseerd bent in moeiteloos bereiken van doelen en goede voornemens, lees dan ook een nieuw begin. Hierin leer je hoe je moeiteloos en effectief je doelen kunt stellen en bereiken. Volg de stappen en je zult veel valkuilen voorkomen.
Het handboek doelen saboteren leert je veel over alledaagse zelf-sabotages en valkuilen die je wilt vermijden. Natuurlijk staat het ook vol met tips om het anders te doen en succesvol je doelen te bereiken.
Hoe stel je doelen en hoe bereik je ze? gaat over goede voornemens en daarin vind je onder andere hoe je slimme doelen stelt via de SMART formule.
En de 6 elementen van een positieve innerlijke houding helpen je om te zorgen dat je je innerlijk houding op koers blijft. Dit helpt je in het motivatiespel en je innerlijke mindset, zodat je doel gemakkelijker kunt halen.
Het beschrijft een methode die succesvolle sporters die moeten revalideren gebruiken om hun tegenslagen te overkomen en succesvol door het langdurige en vaak pijnlijke proces van herstel te gaan.
Het gebruikt inzichten en technieken uit neuro linguïstisch programmeren (NLP), een moderne methode die succes onderzoekt en breed toepasbaar maakt. Deze op hypnose gebaseerde technieken zijn niet meer zijn weg te denken uit de wereld van topsport en hoog succesvolle mensen.
Jouw goede voornemens
Ik ben nu natuurlijk heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen en goede voornemens. Deel ze hieronder, dan help je misschien ook nog wat anderen en wie weet wat dat je weer geeft.
Geef een reactie