Toen Dr. Usui, de eerste Reiki Meester, mensen begon te genezen, ontdekte hij al snel dat hij daarmee wel hun gezondheid kon ondersteunen, maar dat het hun leefwijze niet echt verbeterde. Eenmaal gezond bleven ze leven alsof ze nog steeds beperkt en ziek waren. Bedelaars bleven bedelen, klagers bleven klagen. Natuurlijk had hij toen de Reiki principes voor goed leven nog niet bedacht.
Toen Dr Usui nadacht hoe hij anderen kon helpen om hun leven te verbeteren, kwam hij met een aantal leefregels die een positieve houding moesten stimuleren en die konden helpen om je leven in een flow te brengen. Reiki-beoefenaars worden geacht deze regels in zichzelf te integreren en ernaar te leven.
De Japanse Reiki traditie
Ofschoon het verhaal over Reiki in het westen wat meer op het energiewerk is gericht, was het in Japan veel meer een proces waarbij een leraar zijn leerling onder zijn vleugel nam, zoals je ook boeddhistische leraren doen. Het ging dus niet alleen over energiewerk, maar vooral ook over goed leven en jezelf daarin zuiver houden.
In Japan (waar de Reiki traditie begon) is het nog steeds zo dat Reiki op die manier wordt doorgegeven. Hierbij ligt de nadruk op hoe te zijn en leven, en wordt de Reiki graad niet zozeer bepaald aan de hand van de inwijding, maar van het bewezen vaardigheidsniveau van de leerling.
Bij een hogere Reiki-graad hoort dan dat je meer een grotere gevoeligheid voor het energieveld hebt en dus meer verschillen kunt waarnemen in de energie. Maar daarbij hoort ook dat je daadwerkelijk leeft volgens de Reiki principes. Als je ze op je laat inwerken zal je ook ervaren dat ze best fundamenteel zijn en dat het onder andere ook gaat over de mate waarin je vaardig bent in het omgaan met je eigen emoties.
Als je de Reiki principes vergelijkt met andere benaderingen voor goed leven, zoals het boeddhistisch zoals mindfulness, dan zal je opmerken dat ze ook daarin prima passen. Je hoeft dus niet perse Reiki te beoefenen om deze principes te gebruiken. Deze principes zijn voor iedereen die stabieler en rustiger en positiever wil worden en volgens mij helpen de nieuwe formuleringen daar nog een stukje extra aan bij.
Positieve doelformuleringen
Nu heb ik me wat verdiept in Hypnose en de werking van taal en constateer dat de vorm waarin de Reiki principes traditioneel worden gesteld nogal gebruik maakt negatieve formuleringen. Ik heb daarover al eerder geschreven in het het handboek doelen saboteren, maar wat het betekent is dat beschreven is wat je moet vermijden in plaats van wat je wilt. Ik zal een voorbeeld geven.
Het eerste grondbeginsel luidt normaal “Vandaag maak ik me geen zorgen“. Als je dat leest, welk woord ga je dan op richten? Precies, je aandacht gaat naar vandaag en vooral naar zorgen. Je weet dan wat je niet wilt en brengt voortdurend je aandacht naar dat wat je juist niet wilt, maar wat is het precies dat je wel wilt? Dat heb je nog niet geformuleerd.
Hoe zit dat in de nieuwe vorm? Laat eens kijken: “Vandaag vertrouw ik erop dat alles goed zal gaan“. Waar richt je aandacht zich automatisch naartoe als je dat leest? Alles zal goed gaan, toch? Dus met wat voor instelling ga je dan door de dag? Vertrouwen, precies.
Vanuit de nieuwe formulering is er dan geen enkele reden om je zorgen te maken, want ik vertrouw dat alles goed zal gaan. Natuurlijk zal niet alles ook meteen goed gaan, maar dat is voor dit doel niet zo belangrijk. Het doel is om te vertrouwen dat alles goed zal gaan, dus ik blijf gewoon vertrouwen op dat goede en heb dan veel meer ruimte om rustig te beslissen en mijn taken te verrichten.
De nieuwe zinnen formuleren vanuit deze benadering alleen nog positieve doelen, zodat automatischh je aandacht gaat naar wat goed gaat en wat je wilt en het dus veel gemakkelijker voor je zal zijn om de doelen te bereiken.
Korte tijdsoriëntatie
Dr. Usui had de tijdsoriëntatie al slim gekozen. Door je op alleen vandaag te richten, blijft het doel en de inspanning relatief klein en dus haalbaar voor jezelf. Morgen begin je dan gewoon weer opnieuw, wat heel fijn is als je nog aan het leren bent.
Vijf of zes Reiki Principes
Als ik kijk naar de traditionele principes zoals die door velen zijn opgeschreven dan vind ik daarin wat variatie. De lijstjes komen op twee principes na overeen en als je ze beide integreert dan kom je dus op zes principes. Als ik ze bekijk, dan past het me ook om ze alle zes te noemen, want de laatste in het rijtje is heel belangrijk wil je een goed gegrond en emotioneel stabiel persoon zijn.
Het zesde principe gaat over het eren van je ouders, leraren en ouderen in het algemeen en beschrijft dus een noodzakelijke positieve verhouding naar hen die voor ons kwamen en op wiens schouders wij verder leven. Veel van wat goed is in ons leven is afkomstig van wat die mensen ons hebben nagelaten en doorgegeven en als we die waarde willen ontvangen is het goed om dit te erkennen.
Natuurlijk hebben zij ook nog wat werk voor ons nagelaten om mee verder te gaan en hebben ze ons niet alles kunnen geven wat we wilden of zelfs nodig hadden, maar wat we kregen was genoeg. We kunnen zelf het stokje oppakken en eren hun om wat we kregen en onze ouders en voorouders dat ze ons het leven gaven.
Een beetje systemisch werk
Bert Hellinger, de grootvader van familieopstellingen en systemisch werk, heeft juist dit principe tot de kern van zijn werk gemaakt. Hij ontdekte dat in culturen waarin dit principe nog een doorleefd principe is, en kinderen dus hun ouders en ouderen respecteren en eerbiedigen, meer in balans zijn en dat deze volken veel van onze problemen rondom hechting en relaties niet kennen.
Ik weet dat er veel mensen zijn die nog een appeltje met hun ouders te schillen hebben, of met vorige generaties, ik heb onder andere door hen een inkomstenbron uit het faciliteren van familieopstellingen, maar dit is dan wat je te doen hebt.
De oplossing is in de kern:
- Alles wat je kreeg in totaliteit nemen, dat betekent nemen wat goed was maar ook voluit je gemis nemen.
- Erkennen dat wat je hebt gekregen waardevol is, dat degenen die voor je kwamen zich hebben ingespannen en zich naar beste vermogen ingespannen en geofferd hebben, zodat jij hier nu kan zijn in deze omstandigheid. Erkennen dat er zaken zijn die jij niet meer hoeft te doen vanwege hun inspanning en je recht opgeven op meer dan je kreeg.
- Zelf verder gaan met de totaliteit wat je kreeg (inclusief je gemis en alle taken) in de wetenschap dat je genoeg kreeg om zelf verder te kunnen met wat je nog mist of anders wilt.
Uiteindelijk is het daarmee niet moeilijker dan je boosheid en innerlijk eisenpakket oplossen. Zij hebben hun best gedaan en je tot hier gebracht, nu is het jouw beurt! Ja, ik weet het, je hebt misschien je boosheid nog even nodig om jezelf overeind te houden in je gemis en gefrustreerd verlangen. Ik heb ook nooit beweerd dat het gemakkelijk zou moeten zijn. Maar dit is je taak zoals hij er ligt. De rest is aan jou.
Reiki principes nieuwe stijl
Hieronder de Reiki principes nieuwe stijl, jouw taak voor de rest van je leven. Of in elk geval voor vandaag.
Alleen voor vandaag:
- vertrouw ik erop dat alles goed zal gaan.
- blijf ik rustig, vriendelijk en hulpvaardig.
- werk ik met aandacht, op een eerlijke en integere wijze.
- ben ik dankbaar voor alles wat ik ontvang.
- ben ik zachtmoedig naar mezelf, mijn medemens en naar alles wat leeft.
- eer ik allen die voor mij kwamen: mijn ouders, leraren en ouderen in het algemeen.
Wat denk je? Gaat het lukken zo? Ga je het aan? Het zou vast erg fijn zijn om zo te leven. Ik zou het maar gaan doen.
Natuurlijk kan je altijd nog om hulp vragen, als je dat wilt of nodig hebt. Met wat hulp is het vaak wat fijner en gemakkelijker. Op zijn minst sta je dan samen steviger.
Jouw beurt
Laat eens horen wat je van de principes vind en misschien hoe je ermee bezig bent gegaan. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.
Geef een reactie