Hieronder een videorapportage over het Spaanse plaatsje Marinaleda, waarin bewoners vrij zijn van kapitalisme. Ze hebben gevochten voor het recht op een stuk grond en besloten te leven op een manier die uitging van samenwerking en rechtstreekse democratie. Het gaat al 30 jaar heel goed met het plaatsje en het lijkt daarmee een Utopia. Marinaleda heeft geen crisis, geen verdeeldheid, geen onvrede, geen bezuinigingen en lage maandlasten. Dat niet alleen, ze hebben daar ook geen bankiers, geen politie, nauwelijks werkloosheid en geen problemen met geld of criminaliteit. Hoe doen ze dat eigenlijk?
Burgemeester Sanchez Gordillo vertelt over zijn plaats, die volgens Wikipedia in 2007 2670 inwoners telde. Hij is duidelijk de gevierde leider en is naast burgemeester ook geschiedenisleraar. Hij organiseert het dorp volgens de ideeën van zijn held Che Guevara, een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider die het volk centraal zette. Hier staan dus de organisaties in dienst van de bewoners en wat die nodig hebben.
“Hoe kan het dat we de banken die de crisis veroorzaakt hebben 250 miljard euro geven, terwijl we bezuinigen op plekken die vooral de armen en werkenden treffen?”, vraagt hij. Zelf doet hij het anders. In zijn dorp wordt vaak gestemd en hebben mensen rechtstreeks zeggenschap over wat er met hun buurt gebeurt.
Een aantal vermeldingen uit de rapportage:
- Voor 15 euro per maand kan je er wonen
- Het materiaal, de bouwplannen en de grond voor een eigen huis worden gratis verstrekt
- Sportfaciliteiten zijn gratis voor kinderen
- Fitness kost 2 euro per maand
- Het kinderdagverblijf kost 12 euro per maand inclusief maaltijden
- Iedereen heeft hetzelfde inkomen (47 euro per dag, 1200 per maand), ongeacht de functie of het type werk
- De winst van de coöperatie wordt gebruikt om nieuwe banen te creëren en vloeit terug in de gemeenschap
- Er is maar 2-3% werkloosheid
- Buurtbewoners beslissen zelf wat er in hun buurt verandert
- De bewoners zijn tevreden en gelukkig
Het is, zoals de burgemeester het noemt, een rechtstreekse democratie, wat betekent dat ze 100 keer per jaar een vergadering hebben waarin ze geïnformeerd worden en kiezen. Het werkt goed voor hen. Ze hoeven dus geen noodsteun of hulp van buiten.
Sanchez Gordillo heeft er nog alle vertrouwen in wanneer hij zegt “Het houdt pas op als we er niet meer in geloven, of als het systeem ons vermorzelt”.
Te mooi om waar te zijn? Bekijk de rapportage en beoordeel het zelf.
Marinaleda, het Spaanse Utopia?
[fb_plugin video href=”https://www.facebook.com/roeland.vanderkley/videos/451218968357843/” width=”660″ height=”” onlyvideo=”1″]
https://www.facebook.com/roeland.vanderkley/videos/451218968357843
Geef een reactie