Hoe belangrijk is gezondheid voor je? En een schone en gezonde leefomgeving, is dat belangrijk? Hoe belangrijk is het voor je om groene natuur te laten floreren, dat dieren door ons met respect en zachtheid behandeld worden? Is het belangrijk voor je dat dieren die we houden gezond kunnen zijn en hun dierlijke aard kunnen leven? En hoe belangrijk is rust en vrije ruimte voor je, frisse lucht en een gezondheid stimulerend buitenklimaat? Hoe belangrijk is eigenlijk voor je om ook zelf bij te dragen aan een gezonde en natuurrijke leefwijze voor mens en dier?
Gezondheid als startpunt
Ik zal je meteen vertellen: voor mij is het belangrijk. Ik wil graag een natuurlijke leefomgeving met meer ruimte en groen. Ik wil graag buiten kunnen zijn in een gebied dat schoon en natuurlijk is en gezond is voor mijzelf, maar ook voor planten en dieren. Ik wil een leefwijze die gezondheid stimuleert en die alles wat we nodig hebben voorziet op een ontspannen manier. Ik wil dat zowel mensen als dieren en planten gelukkig kunnen zijn en voldoende rust krijgen. Ik wil stressvrij en gelukkig voedsel zodat ik gelukkig en gezond kan zijn, omdat ik me dan beter voel en weet dat wat ik inneem een deel van mijzelf wordt.
Voor mij is het dus vanzelfsprekend dat we ons voedsel beginnen met de gezondheid ervan, en ik wil graag steun geven aan gezonde bewezen intitiatieven als holistic management en permaculturen, en regionale economieën, en ik zou dolgraag onze toekomst op die voorbeelden baseren en op bezoek kunnen gaan bij de boeren die voor voedsel verzorgen. Voor mij is dat geen luxe, maar een startpunt. Biologisch is nog niet biologisch genoeg, ik wil puur natuur zonder toevoeging.
De natuur als blauwdruk voor voedselproductie
Ik wil dat boeren en voedselproducenten werken met de natuur, in plaats van tegen de natuur. Ik wil dat we in vrede met elkaar leven en dat we gebruik maken van de harmonie die er is, en slechts vergeving inbouwen in de natuurlijke omgeving die er al is. Ik wil leven te midden van leven. Ik wil praktijken, die leven stimuleren, en ik wil duurzaamheid zoals de natuur zelf duurzaam is. Ik wil gezonde levende aarde als grond en ik wil gelukkige dansende wormen in de grond. En ik wil mijn leven baseren op inspirerende voorbeelden en die steun geven.
Inspirerend voorbeeld: Polyface Farm (Joel Salatin)
Bekijk bijvoorbeeld eens de lezing hieronder van de inspirerende boer Joel Salatin. Een man met een aansprekende humor en een boerderij (Polyface Farm) die een lichtend voorbeeld is van hoe mens en natuur samen zouden kunnen leven. Hij produceert evenveel als de vervuilende silo’s waaraan we zo gewend zijn, maar nog zoveel meer. Een man met een visie op zowel boeren, voeding als maatschappij. Ik raad je aan hem eens te volgen, en te kijken of wat hij doet, hetgeen is wat je eigenlijk wilt.
Zijn boerderij simuleert slechts wat in de natuur al gebruikelijk is, dus kuddes die dicht bij elkaar gehouden worden (normaal omdat er roofdieren langs de kudde leven) en verschillende dieren met elkaar in symbiotische relaties. Het enige wat ze toevoegen is een kader voor dat gedrag en vergeving in het landschap, zodat wisselende omstandigheden op natuurlijke wijze een buffer krijgen.
Gelukkige dieren en gezonde natuur leiden tot gezondere mensen
Zijn dieren zijn gelukkig en eten het voedsel waar ze voor gemaakt zijn, gewoon in de natuur, en die gezondheid vinden we ook terug in het voedsel dat we van hem te eten krijgen. Je zult ontdekken dat hij geweldige uitgangspunten kiest en dat hij juist daarom geen van de problemen heeft die de inmiddels normale (eigenlijk idiote) manier van veeteelt en landbouw wel hebben. Voor hem is geluk en leven een startpunt, en respect voor de natuurlijke aard, en gezondheid is de uitkomst. De natuur in al zijn wonderen aan het werk. Je zult hem leuk vinden, dat weet ik zeker.
Een greep uit de uitgangspunten van Polyface Farm
Joel Salatin heeft doelen als:
- Gelukkige dieren die floreren
- Alleen doen wat in de vrije natuur ook normaal is (als je geen voorbeeld of sjabloon voor iets in de natuur kunt vinden, dan is het niet verstandig om te doen)
- Boeren op een manier die de grond doet groeien en gezonder maakt
- Dansende gelukkige aardwormen
- Met de natuur meewerken door vergeving in het landschap in te bouwen
- Gebruik maken van de natuurlijke samenhangen en cycli
- Producten alleen regionaal leveren, dus binnen een reistijd van maximaal 4 uur
- Volledige transparantie: ken je boer! (je mag hem bezoeken, en dan mag je alles hun werkwijze weten)
- Laat de besten en de slimsten boer worden!
Werken vanuit een manifest
Polyface farm heeft dat ook in een manifest vastgelegd, en deze boer weet het boeiend te brengen en ikzelf kan me helemaal vinden in wat hij te vertellen heeft. Prachtige man, Joel Salatin, en een geweldig en gepassioneerd spreker. Op zijn boerderij groeit en floreert alles, inclusief de levende grond, die inmiddels zo’n 40 centimeter dikker is zonder dat er iets van grond is toegevoegd.
Mensen, dit is niet normaal! (Joel Salatin)
Interessant, toch?
Wiens vraag wordt hier beantwoord?
Ik vraag nu aan jou: Is het op jouw verzoek, hoe we momenteel met leven omgaan? Is dat wat er nu is jouw keuze? Hoe kunnen we dan zorgen dat het meer volgens je voorkeur gaat? Hoe kunnen we zorgen dat voedsel en onze omgeving wordt vormgegeven volgens wat we eigenlijk zouden willen, in plaats van het beste wat we denken dat haalbaar is? Weet je niet dat alles mogelijk is? Dat het volk besluit wat het wil, en dat leiders slechts volgen? Niet de leider is de reus, maar het volk, en als het volk ontwaakt en kiest, dan weten leiders dat ze moeten oppassen.
Uiteindelijk is het onze vraag, vertaald in onze keuzen, die bepaalt wat er gebeurt en mogelijk is. Gebruik daarom de macht van de vork en niet alleen je woorden.
Dus wat wil je eigenlijk: Wil jijzelf dichter bij je natuurlijke aard leven? Weer mens zijn en je waardevol en gezond voelen, vol energie? En wil jij ook graag dat dieren lekker hun dierlijke aard kunnen leven, en dat planten, dieren en mens in een natuurlijke balans kunnen bestaan? Wil je dat we ook met elkaar beter omgaan? En wil jij zorgen voor morgen en wie er na je komt? Ben je bereidt iets te laten zodat je al die zaken krijgt die je eigenlijk wil? Ben je bereid een positief doel na te streven en nu al te leven zoals je eigenlijk wilt?
Wat je consumeert wordt deel van je
Besef je dat wat je inneemt aan geestelijke en lichamelijke voeding deel van jou zal worden? Alle cellen worden gevormd uit de bouwstoffen die door je mond naar binnen komen, en de invloeden uit het milieu. Wil je voortaan gezondheid consumeren, goed verzorgde en gelukkige dieren en pluriforme plantenculturen (verschillende planten die harmonieus samenwerken en elkaar versterken)? Voedsel in de natuur is altijd zelf nog levend, dus elk dier en elke plant eet leven en is zelf daardoor ook leven.
Leven transformeert naar leven.
Wil je ook voedsel eten dat op celniveau nog levend is, zodat je je ook zelf meer levend en gezond kunt voelen? Mag je voedsel weer gewoon uit natuur voortkomen? Waarom zouden we eigenlijk niet allemaal biologisch kunnen eten, of een omgeving hebben waar we gelukkig en gezond kunnen zijn? Ik weet zeker dat het kan, als we het willen.
Leven consumeert leven, om te transformeren naar leven.
Het moet beter en dat is ook wat we willen
Je weet toch ook dat je het wil, en dat het beter kan dan we de afgelopen decennia doen? Ik vraag me al een tijd af: Hoe kunnen we terug naar leven bewegen? Weet jij al dat er flink wat voorbeelden zijn van hoe we dat kunnen doen? Dat we onze leefwijze kunnen veranderen zodat we met de natuur werken, en daarbij gezond voedsel op een duurzame manier kunnen produceren? En dat die methoden minstens zoveel voedsel kunnen maken als de industrie waarin we ons vertrouwen hebben geschonken met alle truken van nu doen? Ik zou het zo fijn vinden als we die voorbeelden zouden volgen, en actief onze steun zouden geven aan die mensen.
Je weet dat iets goed is als het in een ontwikkelingsland, of een rimboe, net zo goed werkt als in een ontwikkeld land. (Joel Salatin)
Allan Savory, hoe globale woestijnvorming gekeerd kan worden
Een ander inspirerend voorbeeld was in eerste instantie verantwoordelijk voor het afschieten van zo’n 30.000 olifanten, omdat gedacht werd dat woestijnvorming in groene gebieden te maken had met overbegrazing. Toen dat niet bleek te werken, is hij verder gaan zoeken, en kwam op het spoor van holistich management (boeren zoals Joel Salatin) die de natuur beter begrepen en voor leefden dat er een andere oplossing was.
Hoeveel vee kan het land bevatten?
Hij ontdekte dat als je op dorre woestijnachtige grond kuddes met vee-dieren liet lopen, in een patroon van omwoelen en rust, dat, zelfs als je startpunt een bijna-woestijn was, je binnen maanden weer een groene oase kreeg. Hij is nu een geëngageerd promotor van holistisch management en heeft zelf een Ranche in Texas die al 8 keer zoveel dieren huisvest als toen hij hem kocht, en ze weten daarmee nog steeds niet waar het maximum ligt van de capaciteit die de natuur daar biedt. we hebben dus eigenlijk geen idee hoeveel capaciteit natuurlijke grond heeft als we met de natuur meewerken. Dat hebben we nooit genoeg geprobeerd. We zijn gewoon gaan vormen naar onze eigen ideeën.
Overbegrazing is een menselijke creatie.
Onze domheid, in het denken over overbegrazing, wordt snel duidelijk, als je beseft dat, in de tijd dat de Europeanen naar Amerika gingen, er kuddes van vele miljoenen bizons leefden, en dat het gras daar borsthoog stond. Er kan dus nauwelijks sprake zijn van dat er ergens teveel dieren lopen. Overbegrazing is een gevolg van het onwetendheid over hoe de natuur werkt, en dus een menselijke creatie.
Gras als oplossing voor het broeikas-effect
En wat helemaal wonderlijk is: door de woestijngrond weer groen te maken lossen we waarschijnlijk het probleem van de klimaatsopwarming meteen op. Planten zijn koolstof-reservoirs die hun koolstof uit de grond en de lucht halen. Daarom leidt woestijnvorming niet alleen tot een veranderde watercyclus, maar ook tot het vrijkomen van enorme hoeveelheden kooldioxide die voorheen was opgeslagen in de grond en de planten.
Gezonde grond houdt water vast en creëert een levensdienende watercyclus, en gezonde planten halen de kooldioxide uit de lucht en bewaren die. Is de natuur mooi, of mooi? Mooi toch?
Hoe woestijnen groen worden en klimaatverandering kan omdraaien…
Kiezen voor gezondheid en leven
Laten we daarom kiezen voor gezondheid in alle aspecten. Laten we dienaren worden van leven, leven ondersteunen in plaats van het te ontnemen. Laten we gezond biologisch voedsel gaan kiezen, die gewoon uit de levende natuur is ontstaan. Laten we ons voedsel weer zelf snijden en bereiden zodat we er weer contact mee hebben, en de producten uit de regio gaan kopen. En laten we stoppen met voedsel, dat vol zit met onnatuurlijke toevoegingen, en voedsel dat niet is wat het lijkt. Als de wormen en bacteriën het niet lusten, is de kans groot dat het ook voor ons niet zo gezond is.
Kiezen voor levende zeeën en grond, en gezonde dieren
Zou je willen dat onze zeeën weer levend en gezond kunnen zijn, zodat wat we eruit halen niet gloeit in het donker? Zou jij willen dat dieren gewoon dier mogen zijn en gelukkig leven, zelfs als we die dieren gebruiken voor ons voedsel? Zou je willen dat veeboeren met de natuur gaan werken in plaats van tegennatuurlijk? Zou jij willen dat we methoden als holistisch management gaan gebruiken om weer gezonde dieren te krijgen, en meteen ook de dode woestijn-achtige grond weer te maken tot gezonde groene oases?
Zelfs hele zoute grond kan floreren onder een overhete zon
En wist je dat zelfs in grond die schijnbaar dor is omdat het zoveel zout in zich heeft in drie maanden een florerende boomgaard en oase is ontstaan in een gebied Israël? De natuur blijkt zoveel intelligenter en adaptieve dan wij denken. Binnen drie maanden hadden ze daar niet alleen een boven verwachting oogst, maar zelfs het water van de stroom die erdoor liep, waarvan ze hadden verwacht dat die volledig zou zijn benut bleek nog volop water over te hebben door de schaduwvorming van deze gezonde natuur. Het kon dus nog veel meer floreren. Zo kan het dus ook!
Het is allang bewezen, en klaar voor als we het willen
Wist je dat het kan, en al bewezen is, en al gedaan wordt? Wil je net als ik dat soort gezonde natuurlijke praktijken steunen? We kunnen alle mensen op de wereld op die manier voeden, en blijkt eigenlijk heel gemakkelijk nu we de natuur wat beter begrijpen, maar we moeten het wel steunen om het te laten groeien. Eigenlijk net als in de natuur, floreert het als we het ruimte en voeding gunnen. Kijk anders eens op youtube naar de boer Joel Salatin van Polyface farm. Hij deed het voor.
En anders is er Allan Savory, of de vele initiatieven als Permacultuur waarin allerlei planten met elkaar samenwerken.
Permacultuur, maak van je tuin een paradijs
permaculturen kunnen door voedsel-leveranciers worden gebruikt, maar je kunt ook je eigen tuin omvormen tot een paradijs. Hier is een stel dat het voordeed, en die vertelt en toont hoe ze het aanpakken. Ook zij zoeken naar de samenwerking in de natuur, en helpen dat op hun manier met lage kosten en hoge opbrengst. Wat ze vertellen is dat je de eerste jaren er zelf veel in moet stoppen, maar dat er een punt komt dat het wonder gebeurt. Oke, ze zien er misschien wat alternatief uit, maar ook als je er minder alternatief uitziet kan je dit gewoon doen. De alternatieven zijn gewoon soms degenen die pionieren op dat gebied en ons voordoen hoe het kan werken.
Voedingsadvies van Dr. John McDougall
Of bekijk lezingen van artsen als Dr. John McDougal, die ons vertellen wat gezondheidsbevorderende voeding voor een mens is. Hij pleit gepassioneerd (en onderbouwd) voor een plantaardig dieet met aan de basis zetmeelhoudende groenten, en heeft diverse lezingen met onderbouwd materiaal en met chirurgen en anesthesisten die kunnen vertellen wat ze vinden als een lichaam geopereerd wordt. Nu geneest hij mensen via voeding en leefstijl, terwijl hij vroeger hen niet kon genezen omdat hij alleen maar pillen kon geven. Heel interessant.
Dr. John McDougall over de rol van vlees in ons dieet
Nog meer voorbeelden
Of kijk eens bij de “Raw Family” en hoor daar wat gezond is voor een mens (een rauw dieet dat vooral bestaande smoothies van groene bladeren en fruit). Ik zie dat de website niet meer bestaat, maar de kinderen (Valya Boutenko en Sergei Boutenko) zijn beiden voor zichzelf nog actief met een eigen website en op youtube.
Michael Pollan’s pleidooi voor echt voedsel
Of lees het boek “Een pleidooi voor echt eten” van Michael Pollan, en kijk naar zijn lezingen. Hij bracht veel ongezonde praktijken in de industrie in kaart en adviseert terug te gaan naar eten wat je grootmoeder als eten zou herkennen en waar geen tv-reclames voor wordt gemaakt. Zijn boek wees me op Joel Salatin, en daar ben ik hem dankbaar voor. Er is zoveel inspirerend materiaal.
Michael Pollan’s dillemma voor omnivoren
Hier vertelt hij o.a. over de onhoudbaarheid van ons voedselsysteem, onder andere door de vervuiling en omdat we nu voor elke calorie aan voedsel 11 calorieën olie gebruiken. Het huidig voedselsysteem kan alleen bestaan omdat consumenten niet weten hoe hun voedsel gemaakt wordt, en dat zal nooit stand houden. We zien dat als consumenten leren over hoe hun voedsel wordt gemaakt, ze massaal hun trek verliezen en anders gaan kiezen. Zijn boeken zijn erg de moeite van het lezen waard.
Voedsel is meer dan eten en drinken
Maar waarom stoppen bij eten en drinken? We worden door mindfulness eraan herinnerd, dat alles wat we via onze zintuigen innemen ook deel van ons wordt, net als ons eten en drinken. Laten we daarom onze prioriteit op gezondheid dus breder nemen, en anders selecteren in wat we lezen, denken, elkaar vertellen, en uitwisselen via onze zintuigen. Thich Nhat Hanh spreekt van selectief consumeren, en dat lijkt erg verstandig als je welzijn belangrijk voor je is. We consumeren zoveel stress en geweld, dat we niet meer weten hoe het is om gezond en ontspannen te leven.
Gezondheid als keuze
Laten we eens gaan kijken met onze handen en mond, zoals kinderen dat doen, en ons werkelijk verbinden aan wat we weten dat gezond is. Laten we zorgen dat de voedingsbodem, onze gezonde “aarde” in al zijn fysieke en minder fysieke vormen, bewerkt en verzorgd wordt zodat we zelf zullen opbloeien en floreren, en zullen blaken van gezondheid. Van hoeveel ziektes weten we inmiddels dat het verbonden is aan onze leefwijze en hoe we onze leefomgeving inrichten en vullen met niet-natuurlijke zaken? Wil je echt daarheen leven?
Praten kan iedereen, maar een demonstratie door onze keuzen, dat is pas krachtig!!!
Laten we steun geven aan permaculturen, gezonde praktijken en holistisch management voor veehouders. Laten we dat gaan vertellen en doorgeven, die zaadjes van hoop voeden zodat ze groot en stevig zullen worden, en de norm voor onze gezonde toekomst. Er is zoveel moois en hoopvols ook in de wereld. Laten we onze wereld schoonmaken, te beginnen met onszelf. Laten ons demonstreren wat we willen, zodat we de wil van onze leveranciers versterken en het aantrekkelijk en gemakkelijk voor ze maken. Praten kan iedereen, maar een demonstratie door onze keuzen, dat is pas krachtig!!!
Laten we gewoon beginnen
Ik daag je daarom uit om met mij biologisch te worden, en je lichaam en milieu schoon te maken. Besef dat 60 jaar geleden biologisch nog de norm was, en we pas toen chemicalien zijn gaan gebruiken met alle gevolgen die het nu al heeft. Wacht niet nog 30 jaar om de rest te ontdekken. Kies gewoon nu al.
Ik daag je uit om met mij te kiezen voor gezondheid, en gezonde voorbeelden te verzamelen en door te geven. Ik daag je uit om levensbevorderend te leren zijn, en je gezondheid net zo serieus te nemen als dat van je kinderen. En ik daag je uit om wat schijnbaar gemak en tijd in te leveren, zodat je gezondheid en gemoedsrust zal toenemen. Ik daag je uit om een gezondere leefstijl te kiezen met meer levende wezens en minder apparaten. Ik daag je uit om ander doelen te bepalen met gezondheid als starpunt, en dat te doen ook al zijn we de enige.
Zullen we ons recht op gezondheid claimen?
Neem je de challenge aan? Jij verdient toch ook gezondheid, en een schoon milieu?
Zeg met mij: Ik kies biologisch! (of nog liever “Ik kies bio-dynamisch!”)
En doe wat je zegt! Dan komt de rest vanzelf.
Uiteindelijk is het onze vraag, vertaald in onze keuzen, die bepaalt wat er gebeurt en mogelijk is.
Je reactie wordt erg op prijs gesteld.
✔kies ✔leef ✔deel ✔reageer ✔vind ik leuk
Geef een reactie