Stoppen en een nieuw begin lost veel op en elk moment geeft een mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Als je ontevreden bent over uitkomsten, dan neem je de lessen en begint gewoon opnieuw. Als je een fout maakt, dan begin je opnieuw en doe je het beter. Hoe maak je voornemens en doelen waar? Begin opnieuw. Hoe? Hier volgen wat tips voor een nieuwe start.
Velen van ons doen het elk jaar. We kiezen goede voornemens en even zo vaak geven we die even snel weer op. We nemen vaak niet eens de moeite om onze voornemens te vertalen in een doel, laat staan dat we voorbereiden. Frustrerend dat het niet lukt? Ja. Goed voor je zelfvertrouwen? Nee. Wat kunnen we eruit leren? Veel. Lees verder, dan lukt het vast beter.
De kunst van moeiteloos je doelen bereiken.
We stellen doelen, dromen van positieve veranderingen en voelen de frisse energie van een nieuw begin. De wil is er zeker, maar hoe zorg je ervoor dat deze voornemens moeiteloos worden gerealiseerd? Zonder verandering krijg je dezelfde uitkomsten en dat willen we niet.
Dus starten we opnieuw, een ervaring rijker en beter voorbereid. Vol goede moed, fris en fruitig zijn we klaar om een nieuwe start te maken. We denken even na over onze voornemens en maken er doelen en acties van. We gaan ons doel bereiken! Succes is onvermijdelijk.
Doorgaan tot je succes vindt is belangrijk als je iets wilt bereiken. Een stap op de plaats maken en opnieuw beginnen, met behoud van alles wat je hebt geleerd, is de manier om door te gaan.
Steeds iets veranderen tot het lukt is een goede strategie. Maar je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uitvinden. Er zijn anderen die je voorgingen in talloze mislukkingen. Anderen die vaker faalden dan jij en die grotere successen hebben behaald dan je misschien op jouw pad verwacht.
Ik heb niet gefaald. Ik heb slechts 10.000 manieren gevonden die niet werken.
Thomas Edison
Steeds opnieuw leren we iets en nemen dat mee, totdat we daar zijn waar we willen zijn. Zo leren we, keer, op keer, op keer. Moeiteloos doelen bereiken is ook een kwestie van innerlijke houding, want als veranderen kost alleen moeite als je door je weerstanden en negatieve emoties heen moet worstelen.
Eenmaal in een flow, een onbewuste staat waarin je leeft alsof je leven een feestje is, zal je dat niet meer tegenkomen en ben je gewoon lekker bezig en reageer je als vanzelf op wisselende omstandigheden.
Een jong kind weet nog niet dat een onbedoelde uitkomst fout is en straf verdient. Die doet gewoon iets en wordt verrast door het onverwachte.
Waar heb jij het idee vandaan dat mislukken mogelijk is en imperfectie straf verdient? Als je dat geleerd hebt, kan je het ook afleren. Anderen doen gewoon en zijn niet bang voor uitkomsten.
Wetenschappers leven voor onverwachte uitkomsten, want daar wordt het pas interessant. Daar valt iets te leren.
Moeiteloos doelen bereiken gaat eigenlijk over het oplossen van je angsten en weerstanden en het doen met nieuwsgierigheid en bereidheid te leren. Als elke uitkomst je verder kan helpen is het niet meer erg om ze te ontmoeten.
Wist je dat angsten zomaar kunnen oplossen? Velen gingen je voor en losten hun angstpatroon op. De sleutel? Ze vroegen om hulp.
Opnieuw beginnen.
Wellicht herinner je nog het artikel “Hoe stel je doelen en hoe bereik je ze“? Daarin staan alvast ook wat helpende suggesties, zoals slimme doelen stellen. In de 6 elementen van een positieve innerlijke houding leer je hoe je kunt zorgen dat je innerlijk op koers blijft en je doel gemakkelijker kunt halen. Het is de moeite waard om ook die nog te lezen en gebruiken.
Ook het handboek doelen saboteren zit vol met tips over hoe je doelen kunt realiseren en alledaagse zelfsabotages kunt herkennen en oplossen. Of wil je een korter overzicht waarom voornemens en doelen vaak mislukken?
Bepakt met al die kennis en inzichten kan je hier de finesses leren van opnieuw beginnen. De eerste stap is om even stil te staan en diep ademhalen tot je kalmeert en je frustratie over mislukken en uitdagingen kalmeert. Daarna ben je klaar voor een nieuwe start. Elke stap brengt je dichter bij je doel.
Doelgerichte strategieën
Het handboek doelen saboteren geeft onder andere een ingang naar tal van helpende strategieën. Laten we eens nagaan wat helpend is op het pad van voornemens naar doelen naar succes.
Stap 1. Formuleer een positieve doel
Veel doelen zijn afkomstig uit iets dat we missen of afkeuren over onszelf. De eerste neiging is dan om te zeggen “Ik wil stoppen met …”, of “Ik wil niet meer …”. Impliciet willen we daarmee een groter positief doel bereiken, maar we richten ons op het vermeende probleemgedrag of de negatieve uitkomst ervan in plaats van dat grote doel.
Ons doel wordt dan om een probleem te vermijden, niet om te bereiken wat we eigenlijk willen. Je weet dan nog niet waar je heen gaat en je brein blijft gericht op een ongewenst onderwerp. Om je succesvol te sturen heeft je brein iets nodig om zich aan vast te houden.
Je brein functioneert uit inspiratie. Het wil ergens heen. Het heeft een aantrekkelijke uitkomst nodig met trekkracht. Angst en vermijding kan een motor zijn, maar het is niet genoeg om je bij een positieve uitkomst te brengen. De positieve uitkomst is de beloning van de verandering. Het positief geformuleerde doel is de beloning.
Het is belangrijk om te weten wat je niet meer wilt, maar om daarvan echt een doel te maken, heb je ook iets nodig je dat je wel wilt, iets om te bereiken.
Wat is je positieve doel? Wat wil je bereiken door niet meer te roken, meer te sporten, minder te snacken, meer je emoties te delen, meer tijd voor je kinderen te maken, of wat je doel ook is? Wat maakt die verandering aantrekkelijk voor je?
Wil je misschien gezonde lucht ademen? Beter in je vel zitten? Gezonder worden? Een gezellige vriendenkring? Een fijne relatie? Wat is het precies dat je wilt? Neem wat tijd om dat uit te vinden en woorden te vinden die voor jou aantrekkelijk zijn.
Vaak merk je dan dat een positief doel meer veranderingen zou ondersteunen of meer problemen zou oplossen, dan een negatief geformuleerd doel zou doen.
Gezonde lucht ademen ondersteunt dan opeens zowel niet roken, als bijvoorbeeld in de natuur wandelen, of zelfs verhuizen naar een groen gebied.
Beter in je vel zitten, ondersteunt opeens zo ongeveer alles van relaties tot gezondheid, tot het opschonen en prettig maken van je emoties en gedachten.
Als je zo’n positief doel zou hebben en centraal zou stellen, zou het opeens veel gedragingen en keuzen zomaar kunnen beïnvloeden en betere uitkomsten voor je geven. Neem daarom de tijd om je eigenlijke doel te vinden en gebruik die om je te motiveren.
Lees ter ondersteuning ook de “drie experimenten met doelformulering” in het handboek doelen saboteren. Het geeft je een aantal stappen om bij je positieve doel te komen.
Stap 2: Gebruik positieve en negatieve doelen tegelijk
Doelgerichtheid is een combinatie van twee elkaar helpende krachten.
- Niet willen verliezen
- Willen winnen
Je beste kansen zitten in het gebruiken van beide krachten. Dus gebruik dat wat je wilt vermijden als kracht om je van je huidige pad af te bewegen, maar richt je tegelijkertijd op iets dat aantrekkelijk genoeg is als uitkomst.
Wat is de uitkomst van het gedrag dat je wilt veranderen dat je probeert te vermijden? Maak het zo motiverend mogelijk voor jezelf.
Wat is je wenstoekomst waarvoor je wilt veranderen? Zorg dat je wenstoekomst concreet en aantrekkelijk genoeg is en liefst dat je ook tussentijds al voordelen gaat ervaren.
Stap 3: Is je doel groot genoeg?
Het doel moet groot genoeg zijn dat het behalen ervan een belangrijk en groot genoeg voordeel voor je heeft. Als de voordelen van een doel te klein zijn of het alleen een lange termijn ongemak wegneemt, dan is dat meestal niet genoeg.
Als je geld geleend hebt en gezonde financiën wilt, dan is het dus niet genoeg om uit de schuld te komen. De uitkomst van je schuld afbetalen is dat je nog steeds geen geld hebt, terwijl een schuld je het idee kan geven van geld hebben omdat het toekomstige inkomsten nu al beschikbaar stelt.
Om zo’n doel motiverend te maken moet je dan zorgen dat de uitkomsten van het behalen ervan niet alleen positief zijn, maar ook genoeg voordelen zullen geven om het motiverend te maken.
Als dat laatste ontbreekt heb je een doel dat wijst naar een anticlimax. Waarom zou je ongemak aanvaarden voor een anticlimax?
Stap 4: Is je doel belangrijk genoeg?
Als een doel belangrijk voor je is, dan zal dat als vanzelf meer kracht geven om de onvermijdelijke verleidingen om terug naar hoe het was te gaan te weerstaan. Je zal sneller bereid zijn om te offeren (tijd, kracht, zweet, emotie) en door te zetten voor een doel dat echt belangrijk voor je is.
Onvermijdelijk zal je verleidingen tegenkomen, zo niet in jezelf (het oude was comfortabel of in elk geval bekend terrein) als in je omgeving waarin anderen gaan proberen je bij het oude te laten blijven.
Je omgeving zal meestal reageren op veranderingen in jou, maar niet perse die veranderingen steunen. Misschien pas je met de verandering niet meer in het beeld dat ze van je hadden en willen ze het liefst dat je weer normaal doet.
Misschien was het gedrag wat je wilt veranderen een toegangspoort om erbij te horen en confronteert je veranderingen ook hen. Als alcohol als een poort naar gezelligheid wordt gezien, zullen ze misschien je verlangen om sober te blijven onder druk zetten en blijven aandringen om gewoon een biertje mee te drinken.
Een biertje kan toch geen kwaad? Je vond het altijd zo lekker. Of misschien blijven ze je sigaren en sigaretten aanbieden uit pure gewoonte of omdat het gezellige momenten samen gaf.
Als jij dan niet zeker van je zaak bent en het niet echt belangrijk vind, dan zal je toegeven en ook zelf meegaan in “eentje kan geen kwaad”. Voor je het weet is je resolutie dan weg en ben je weer terug bij af.
Het is daarom belangrijk om te weten waarom je verandert en je persoonlijke motivatie erin te vinden. Verwacht dat anderen je niet meteen zullen begrijpen of je zullen helpen bij wat je wilt. Het kan zelfs zo zijn dat je contacten en contactmomenten zult verliezen.
Om daarin staande te blijven zal je je eigen motivatie helder moeten hebben. Als het geen echte persoonlijke keuze was, dan is het waarschijnlijk ook geen goed doel.
Stap 5: Biedt je doel directe voordelen?
Het beste doel levert iets op dat je direct kunt ervaren, liefst al vrij snel. Hoe eerder je directe persoonlijke voordelen ervaart, hoe gemakkelijker je gemotiveerd zult blijven om verder te gaan op je nieuwe pad. Quick wins (snelle successen) helpen je om verder te gaan op je nieuwe pad.
Mogelijke voordelen kunnen zijn:
- Beter in je vel zitten.
- Meer genieten van consumpties.
- Verbetering in je relaties en contacten.
- Steun en complimenten van je publiek (relatie, vriendenkring, familie, collega’s).
- Meer geld op je spaarrekening.
- Meer succes in je werk.
- Enzovoort.
Denk eens na wat voor snelle successen je kan inbouwen in het pad naar je doel.
Stap 6: Is het bereiken van je doel binnen je eigen invloed?
Je hebt niets aan een doel waar je geen directe invloed op hebt. Een groot doel zoals “Een duurzaam milieu”, of “Wereldvrede”, zijn positief, maar je invloed op dat soort doelen is minimaal.
Deze doelen zijn te groot en ofschoon je gemotiveerd kan zijn om bij te dragen zal je meer hebben aan doelen waar je direct invloed op hebt.
Dat betekent dat doelen bij voorkeur:
- Een probleem oplossen wat je zelf veroorzaakt (want wat je veroorzaakt kan je ook veranderen).
- Waarin je iets kan doen om ze ook zelf op te lossen.
- Je kunt weten wanneer het doel bereikt is.
Als het behalen van een doel binnen je eigen invloed ligt, dan kan je dat ook vertalen in stappen die je zelf kunt uitvoeren waarmee je aannemelijk het doel bereikt.
Als het doel buiten je directe invloed ligt, bijvoorbeeld omdat het doel gedrag van anderen probeert te veranderen, dan heb je een afhankelijkheid ingebouwd waardoor niet jijzelf maar anderen nodig zijn om je doel te behalen. Het is dan eigenlijk een groter algemeen verlangen en misschien een collectief doel, maar geen persoonlijk doel.
Hoe lovenswaardig het verlangen naar wereldvrede of een gezond milieu ook is, het is veel te groot en algemeen. Om het te transformeren van een droom naar een doel, zal je het net zolang moeten verkleinen en herkaderen tot het een doel is dat binnen je eigen invloed ligt.
Een beter doel zou dan kunnen zijn om een betere moeder, of vader, te zijn voor je kinderen en een beter relatie met hen te hebben door je geduld te vergroten en te leren hoe je je emoties beter kunt reguleren en leren communiceren op een manier die geweldloos, helpend en liefdevol is.
Het stoppen van je eigen ongeduld, onverdraagzaamheid, drift, onhandige communicatie en dwang kan een negatief doel zijn die deze uitkomst ondersteunt en je onderwerpen geeft die je kunt oplossen om bij die betere relatie met je kinderen (en/of levenspartner) te komen.
Binnen hetzelfde doel kan je bijvoorbeeld ook werken aan onderhandelen in relaties zodat je leert om te begrenzen en grenzen te herkennen en om leert gaan met behoeften van jezelf en anderen en hoe je daarin overeenstemming kan bereiken zonder dat een van jullie eindigt in verlies.
Opeens ben je vanuit wereldvrede gekomen bij heel persoonlijk doel waarop je invloed hebt. De persoonlijke vrede en betere relaties in je nieuwe doel geven vervolgens veel mogelijkheden om iets te doen en veranderen dat helemaal binnen je eigen invloed ligt.
Aangezien je nieuwe doel alleen jezelf betreft kan je ook direct vaststellen of je geslaagd bent en op veel momenten merken dat je vooruitgang boekt. Van een onhaalbaar doel heb je opeens iets gemaakt dat je op alle fronten verder kan helpen en de rest van de wereld vrij laat om zelf te bepalen wat het wil en doet.
Je kan nog steeds inzetten voor het grotere doel, maar doet dat vervolgens allereerst binnen het domein van je eigen invloed. Als je oplossingen inspirerend genoeg zijn om je tot een voorbeeld te maken, dan zullen anderen je vanzelf volgen of je raad vragen.
Stap 7: Is je doel concreet genoeg
Als een doel te vaag is zal het moeilijk motiveren. Het is dus belangrijk om doelen concreet genoeg te maken dat ze houvast geven, terwijl ze algemeen genoeg mogen zijn om je te inspireren.
Concrete kleine doelen helpen je om uitvoerbare stappen te bepalen, terwijl grotere misschien iets minder concrete doelen een paraplu geven om je langdurig op te richten.
Uiteindelijk zijn doelen slechts een manier om richting te bepalen en je in beweging te brengen. Gebruik ze op die manier en zorg dat ze je daarin helpen door een goede balans van concreet en inspiratie.
Je kan natuurlijk doelen smart formuleren, maar dat is misschien niet jouw manier. Doe het dan zoals voor jou passend is maar zorg dat je genoeg concreet bent.
Stap 8: Kan je het doel vertalen in concreet uitvoerbare acties?
Een doel is uitvoerbaar als je het kunt vertalen in acties. De beste doelen zijn uitvoerbaar en nodigen uit (of maken mogelijk) dat je een of meer concrete stappen kunt bedenken die je bij dat doel gaan brengen.
De stappen die naar je naar je doel brengen zijn ook weer kleinere doelen binnen een groter doel. Zo is een plan niet meer dan een hiërarchie van doelen die zijn vertaald in acties.
Als je een doel niet kan vertalen in een actie, of niet kunt vaststellen wanneer een doel bereikt is, dan is het nog geen doel. Je moet het doel dan nog vertalen of veranderen tot iets dat uitvoerbaar is.
Bijvoorbeeld een doel als “Ik wil dat je van me houdt” is een lastig te behalen doel, omdat het nog veel impliciet houdt. Dat is dan nog los van dat het feit dat het buiten je invloed ligt en dus eigenlijk meer een verzoek is dan een doel.
Bedoel je met liefde warme gevoelens en een verlangen om bij je te zijn? Of moet ik je altijd lief vinden? Of heel iets anders? Hoeveel, wanneer en hoe vaak moet ik die gevoelens hebben, of bij je blijven, om in dat doel te slagen?
Moet ik het ook doen als ik het zelf niet wil en heel iets anders voel? Hoe kan ik zelfs weten dat ik aan dat doel heb voldaan?
Je merkt het al “Ik wil dat je van me houdt” is te onduidelijk om een doel te zijn. Het is niet goed genoeg te vertalen in actie, is onduidelijk in wat het precies verlangt en je kunt er geen plan voor maken. Ik kan ook met geen mogelijkheid zelf weten of het doel bereikt is en dat maakt het ook nog eens een doel zonder einde.
Als je jezelf en anderen wilt helpen moeten je doelen uitvoerbaar zijn in de zin dat ze bepaalde concrete acties uitlokken en een duidelijk resultaat benoemen.
Een concreter doel zou kunnen zijn om een verlangen om een boek te schrijven te vertalen in het doel om elke week tenminste 3 uur vrij te houden die helemaal is gereserveerd voor werken aan je boek. Dat doel is lekker concreet en je weet onmiddellijk of je dat hebt gedaan.
Hetzelfde doel is ook mild naar jezelf, omdat het niet van je eist dat je bepaalde voortgang hebt geboekt, of je boek binnen bepaalde tijd klaar is, maar slechts zorgt dat je omstandigheden creëert waarin je deze uitkomst meer mogelijk maakt. Zo’n doel is in elk geval in theorie gemakkelijk te realiseren omdat het volstrekt binnen je invloed ligt.
Stap 9: Ben je voorbereid op verlies?
Een reden waarom veranderingen niet plaatsvinden, of niet standhouden, is omdat het oude gedrag, de situatie voor de verandering, voordelen had die het nieuwe niet heeft.
Als je wilt dat een doel bereikt wordt en de nieuwe situatie ook een goede kans hebt, dan zal je ook heel eerlijk moeten (durven) zijn over wat het oude je gaf.
Als we hier even het voorbeeld van stoppen met roken gebruiken… Wat was het dan aan roken dat je iets positiefs gaf? Welke behoeften en verlangens werden vervuld door alles wat aan roken hangt?
Of omgekeerd: Stel dat je erin slaagt om nooit meer te roken, hoe zou je leven dan veranderen? Wat precies zou je kwijtraken? Hoe zou het je contacten en relaties beïnvloeden?
Zijn er contactmomenten die je zou kwijtraken? Gaf roken je een gemakkelijk en aanvaardbaar excuus voor een behoefte die je nu niet meer zo automatisch kan vervullen (zoals pauzemomenten)?
Was het het een misschien ook manier om emoties, gevoelens, of impulsen te helpen onderdrukken? Gaf roken je misschien een gevoel van ergens bij horen en een gemeenschap? Wat zou daarmee gebeuren? Zou je de sociale momenten gaan missen?
Wat zou je doel voor je moeten regelen om alle voordelen van roken te compenseren en een nieuwe even gemakkelijker oplossing te bieden voor die behoeften?
Verlies is misschien onvermijdelijk, op het pad van verandering, maar met dat verlies moet vervolgens ook een nieuwe invulling komen. Als je merkt dat op weg naar succes je opeens onvervuld wordt op een manier die je niet verwachte, dan moet je daar iets mee.
Opeens heb je misschien meer tijd beschikbaar, waar je nog niet weet wat te doen. Of je vind opeens minder aansluiting binnen een groep wiens bestaan merendeels gebaseerd was op een ongezonde gewoonte waar je niet meer aan mee wilt doen.
Of je merkt dat je op plekken waar je vroeger plezier had beter niet meer kunt zijn omdat het je teveel terugbrengt naar de gewoontes waar je vanaf wilt. Misschien merk je ook dat anderen om je heen weerstand tonen naar wat je doet of wilt bereiken en zit daar een verlies in.
Het kan heel teleurstellend zijn om te ontdekken dat je kring er niet echt voor je is en natuurlijk wil je ze niet graag achterlaten. Ze waren belangrijk voor je, of in elk geval gaven ze je iets in je leven. Soms begrijpen ze ook niet wat je probeert te doen, of waarom je dat wilt.
Het belangrijk dat je daarop innerlijk voorbereid bent en je doel je niet laat hangen van een onvervulde behoefte die je nog niet had bedacht. Deze behoeften waren misschien nog geen deel van je plan, maar dat kan je altijd veranderen. Veranderen komt gewoon met dat soort ontdekkingen.
Als ze er zijn, moet je de gevoelens in eerste instantie aanvaarden en wat tijd nemen om je plan bij te stellen en iets nieuws te doen (of ontdekken) wat die behoefte vervult. Misschien ga je dan op zoek naar een nieuwe kring of nieuwe plekken, verandert je hobby’s of zoekt ergens hulp in. Het kan allemaal als je wilt dat je bij je doel komt.
Stap 10: Is je doel echt van jezelf?
Hoe vaak kies je doelen die meer komen uit omgevingsinvloeden dan uit jezelf? Een dergelijk doel bouwt de mislukking vaak al in, omdat je eigenlijke doel misschien zal zijn om de omgevingsdruk af te wentelen. En dat laatste is dan je eigenlijke doel.
In dat geval is het goed genoeg om zichtbaar te proberen en mislukken. Als de mislukking verklaarbaar is door bijvoorbeeld “verslaving” te roepen of andere vormen van overmacht, dan heb je al voldaan aan je doel.
Stoppen met roken is zo’n situatie. Er wordt niet echt van je verwacht dat het lukt, omdat velen met je proberen en een maand verder de meeste van hen alweer roken. Het was ook geen echt doel voor je.
Liever vind je houvast in het verhaal dat je opa of oma als kettingroker gezond 96 is geworden. Mocht je later onverhoopt ziek worden, of zelfs ledematen verliezen, dan blijf je gewoon roken en kan redeneren “nu is het toch te laat”, of “het is een verslaving, dus ik kom er niet vanaf”.
Voor wie niet echt wil veranderen zijn er altijd een reden te vinden. Maar waarom ook niet? Het is jouw leven en jouw lijf om te doen wat je ermee wilt doen. Als je wilt veranderen is dat oké, maar dan moet het voor een doel zijn voor jezelf en alleen voor jezelf.
Je kunt anderen gebruiken voor motivatie (ik doe het voor mijn kinderen), maar dat doe je dan zelf omdat het specifiek voor jou motiverend is.
Belangrijk voor een succesvol doel is om te weten waarvoor je het doet en dat de motivatie helemaal uit jezelf komt. Zelfs als je motivatie uit je omgeving haalt, dan zul je moeten weten waarom dat je motiveert om het kracht te geven.
Stap 11: Organiseer je eigen fanclub
Velen adviseren om je doelen publiek te maken en daarmee je sociale dwang te activeren. Nu moet je wel, want je hebt aangekondigd dat je het zou doen. Dat kan zeker werken, maar je moet daarvoor wel eerst jezelf kennen en je eigen motivatiepatroon.
Wat motiveert jou en hoeveel wordt je gedreven door angst? Als angst blokkerend voor je werkt en je hebt je omgeving geprogrammeerd op het aanvaarden van mislukken, dan weet ik niet of je dit zou moeten doen.
Maar waarom niet een variant erop gebruiken? Kan je steun voor jezelf organiseren en een fanclub? Wie dat moeten zijn en hoe je dat precies wilt kan deel zijn van je plan, of zelfs een doel op zichzelf.
Want waarom zou je niet als doel kunnen stellen om een steunend netwerk op te bouwen die je helpt bij de doelen die je verder wilt behalen in je bestaan? Misschien is je eerste en belangrijkste doel dan om de omstandigheden in je leven op die manier te veranderen en de vaardigheden en het netwerk op te bouwen om daar te komen.
Doelen kunnen met support gemakkelijker haalbaar zijn. Je kunt dan met je support groep de kleine en grote successen vieren en misschien zijn zij deel van het nieuwe en niet deel van het oude.
Niet iedereen heeft zo’n groep al om zich heen, en dan kan je in deze tijd ook op zoek gaan naar bestaande netwerken die je kunnen helpen.
Als dat voor je werkt kan je bijvoorbeeld een doel als conditie opbouwen vertalen in een groepssport of in met een groep gaan joggen in een park of allereerst iets als tai chi of iets anders waarmee je in elk geval onder mensen en in beweging komt.
Wees eerlijk en bepaal je huidige startpunt en wat er nog nodig is en zorg dat je doelen haalbaar zijn voor jou.
Maar terwijl je dat doet, denk dan ook eens aan wie je bij je wilt hebben op deze reis. Wie mag jou aanmoedigen en steunen? Naar wie kan je gaan als je het even lastig vind, of een nieuwe start nodig hebt na een tegenslag?
Reizen kan prettiger en gemakkelijker zijn als je het niet alleen hoeft te doen. Als sociale druk je snel ontmoedigt, ga dan op zoek naar sociale steun. Bouw een fanclub die je over de drempels helpt en in beweging houdt.
Sommige mensen kunnen mee je gaan op reis, anderen zijn al op hun bestemming en kunnen je misschien tot gids dienen. Het is aan jou om te bepalen hoe je ze kunt inpassen en gebruiken.
Stap 12: Hou het simpel en werk aan een doel tegelijk
Een sabotage is om teveel doelen tegelijk te willen. Dat zal niet voor iedereen goed uitpakken en misschien werkt het voor jou beter als je wat overzicht en focus houdt. In de praktijk duren stappen langer als je meer stappen tegelijk probeert te nemen. Soms is het effectiever en sneller om te wachten tot je weer verder kunt.
Doelen opdelen in subdoelen kan helpend zijn, daar hebben we al eerder naar gekeken, maar het is ook belangrijk om niet teveel tegelijk te willen doen. Wees daar dus slim in.
Kies dus op elk moment waar je aan wilt werken en zorg ook dat je dingen afrond voor je verder gaat. Als je iets afrond heb je gelijk een succes om te vieren met je fanclub en elk succes is het vieren waard.
Stap 13: Herken zoveel mogelijk successen om te vieren
Het eerste succes is dat je een doel hebt, daarna dat je stappen hebt om richting doel te gaan, daarna dat je begonnen bent, daarna dat je een eerste positief effect hebt, daarna dat je hebt opgemerkt wanneer je terugviel of het een keer spontaan zomaar goed deed, enzovoort.
Maak je reis dus plezierig en zie ook de kleine successen. Het is gemakkelijk om streng en overmatig kritisch te zijn als je zo’n reis maakt, maar het is beter om jezelf wat ruimte te geven om te struikelen en experimenteren.
Wanneer je de kleine en grote successen erkent en viert dan wordt je reis veel prettiger en zal je na verloop van tijd vanzelf bij je doel komen. Het geeft je fanclub ook een kans om betrokken te raken bij je reis en je echt van support te voorzien.
Stap 14: Maak je doelen zoveel mogelijk onafhankelijk van wilskracht en discipline
Misschien ben je van nature al heel doelgericht en drijft je leven op je wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline. In dat geval zal je waarschijnlijk dit niet lezen, want je doet het al en bent er mogelijk ook goed in.
Je hebt geleerd jezelf effectief te forceren en te doen wat nodig is en jezelf te maken tot een zakelijk instrument. Jouw leven en jijzelf hebben een missie.
Anderen kunnen dat niet zoals jij en als doelen afhankelijk zijn van pure wilskracht, dan zegt dat vaak dat het eigenlijk niet echt een motiverend of zelfs wenselijk doel was. Dat soort doelen mislukken dan omdat degenen die ze nastreven bij de eerste of tweede mogelijkheid gewoonweg stoppen.
Als je dat niet wilt, dan is het belangrijk dat je doelen kiest die voor jou persoonlijk belangrijk zijn en die je echt wilt bereiken. In dat geval zal je meer als vanzelf ermee bezig blijven en doen wat nodig is om daar te komen.
Kies doelen op basis van verlangen en behoefte, maar ook op basis van zelfkennis en ervaring. Je leeft al een tijdje met jezelf en kan er eens echt voor gaan zitten om te achterhalen wat die persoon in de spiegel echt nodig heeft om ergens te komen.
Wat deed je in het verleden afhaken en hoe kan je daar helpende oplossingen voor verzinnen? Welke doelen raken je echt en zijn echt belangrijk voor je om aandacht, tijd, zweet en geld voor te offeren?
Weten wat echt belangrijk voor je is, is belangrijk. Weten hoe je daar komt is een tweede.
Je hebt wilskracht en enige discipline nodig om ergens te komen, maar maak je doelen daar niet van afhankelijk. De wil om ergens te komen en je daarvoor in te zetten is uiteindelijk belangrijker, dan hoe precies je daar komt. Er zijn vele manieren en vele wegen.
Stap 15: Heb je bedacht hoe succes er voor je uitziet?
Een valkuil in het behalen van doelen is dat je iets verandert of leert en nog niet echt hebt doorleefd of zelfs bedacht hoe het zal zijn om bij je eindpunt te zijn. In NLP doen we dat anders, daar gebruiken we al vooraf oefeningen waarin je innerlijk oefent met je resultaat.
Ook topsporters oefenen allerlei momenten keer op keer innerlijk voordat ze het in praktijk brengen. Je zal dus formule 1 racers kunnen tegenkomen terwijl ze keer op keer innerlijk een circuit rijden en de bewegingen oefenen die ze zullen maken. Het is een vorm van droog testen die hen helpt als ze eenmaal op het circuit rijden.
Door dit “droog testen” kan je niet alleen je succes al nu ervaren, maar kan je ook elementen ontdekken die je over het hoofd hebt gezien en oefenen met vaardigheden. Hoe rijker je de ervaring van dat oefenen maakt hoe meer het effect op je zal hebben en je zal helpen.
Droogtesten is niet meer dan de stappen innerlijk of op papier doorlopen en nagaan wat de uitkomst daarvan zal zijn. Het is een test die je uitvoert voordat je hebt wat je probeert te testen.
Het succes van droogtesten
Stel je bijvoorbeeld voor dat je naar jezelf kijkt terwijl je in een ervaring hebt (zoals een onderhandeling of een lastig gesprek) waar je nog moeite mee had. Zie wat je zegt en doet en ervaar hoe en wat je voelt, hoe onprettig en frustrerend het voor je is.
Ga na wat je in dat moment nodig zou hebben dat je zou helpen om beter door dat moment te komen. Wat zou je willen kunnen op dat moment, hoe zou een heel ander persoon die goed met die situatie zou kunnen omgaan anders doen dan jou en wat heeft die persoon (vaardigheden, eigenschappen, wat dan ook) dat jij nodig hebt?
Je antwoord zou bijvoorbeeld iets kunnen zijn als moed, of zelfvertrouwen, of weerbaarheid, of simpelweg het vermogen om te zeggen wat in je leeft.
Stel je dan dezelfde situatie voor, maar nu heb je precies dat wat je bedacht had. Nu heb je die moed, dat zelfvertrouwen, of wat het ook is dat je nog nodig had. Speel dat moment nog eens af, met dat nieuwe erbij en zie hoe je nu omgaat met dat moment, hoe het nu voelt en wat de uitkomst dan is.
Als je daarmee nog niet tevreden bent, herhaal je de stappen nog eens en blijft die herhalen tot je bij de uitkomst bent die je zoekt.
Doe nu hetzelfde maar stel je voor dat je in dat moment bent en voelt wat je in dat moment voelt, de woorden spreekt die je dan spreekt en de gebaren en gedragingen doet die je dan doet. Wat zie je? Hoe voelt het? Hoe ben je dan? Gebruik zoveel mogelijk van je zintuigen en registreer dat moment terwijl je het nieuwe gedrag vertoont.
Als je dan nog niet tevreden bent over de ervaring of de uitkomst, dan ga je weer terug en voegt toe wat je nog nodig hebt en test dat opnieuw uit.
Ben je eenmaal tevreden over de ervaring en de uitkomst, stel je dan zoveel mogelijk scenario’s en momenten voor die je echt tegenkomt in je leven en stap in die ervaring met je nieuwe vermogens en vaardigheden. Ervaar met alle zintuigen hoe dat is en hoe dat voor je werkt.
Je zult merken dat alleen al dit soort droogtesten je zal helpen als je zo’n situatie weer tegenkomt. Je hebt daarmee een effectieve vorm van zelfhypnose geleerd die niet voor niets in alle topsporten nu wordt toegepast.
Belangrijk is dat je niet alleen leert in trainingssituaties, maar dat je ook innerlijk oefent op deze manier in situaties buiten de trainingsruimte in je dagelijkse praktijk. Gebruik bij het oefenen al je zintuigen en stap helemaal in de ervaring alsof je het al doet.
Door in te leven in hoe je het gaat toepassen en dat innerlijk te oefenen, leer je jouw onbewuste om het ook daar beschikbaar te hebben. Anders kan het denken dat het alleen nodig is op een bepaalde plek of een bepaald moment.
Stap 16: Blijf flexibel op je pad
Het is onvermijdelijk dat je plan imperfect is en de realiteit van veranderen nieuwe uitdagingen en gesloten deuren zal tonen. Als dat gebeurt is het belangrijk dat je de moed erin houdt en simpelweg aanpast aan omstandigheden.
Misschien wil je daarvoor weer een stap op de plaats maken en met een bijgesteld plan opnieuw beginnen. Dat is een goede manier om verder te komen. Je zult ontdekken dat als je steeds simpelweg doet wat je kan doen en je emoties rustig houdt, het pad dat je wandelt relatief gemakkelijk blijft.
Gevoelens van angst, frustratie en zelfs verdriet, zijn normaal als je iets nieuws probeert, maar als je kalmeert en je steeds richt op wat je kunt doen, de volgende stap, dan zal je steeds iets verder komen op je pad.
Gevoelens zijn slechts spiegels van je innerlijk en op zijn hoogst een signaal dat je ergens wat aandacht aan mag geven. Als je aanvaard dat ze er kunnen zijn en je gebruikt ze als signaal dat je iets nodig hebt (een beetje zelfzorg op zijn tijd is best fijn) dan blijf je in beweging richting je doel.
Emoties proberen je soms van uitdagingen af te bewegen uit een overmatige bescherming en als dat zo is dan mag je even tijd nemen om met dat gevoel contact te maken.
Zelf innerlijk een gesprek aangaan, alsof je emotie een kind is dat je probeert te helpen, is een helpende optie voor velen. Het is een gesprek met een onbewuste gedachte in je (wat een emotie in de kern ook is).
Ik weet wat je probeert te doen, maar ik wil dit ook leren. Het is belangrijk voor me om dit onder de knie te krijgen. Ik ben blij met je hulp en ik zal voorzichtig zijn. Laten we samenwerken, dan zal je merken dat het goed zal gaan. Waarschuw me gerust als het weer spannend voor je is. Samen komen we er wel.
Een gesprek met angstige emotie
Als het weet wat je probeert te doen en dat je sterk genoeg bent om dit te proberen, dan zou het zomaar kunnen kalmeren en je steunen.
Het managen van je eigen innerlijke staten en emoties is een belangrijk onderdeel van je pad. Focus en rust kunnen je helpen daarin, maar je wilt zeker ook momenten inbouwen waarin je nagaat hoe je vordert met je plan en waar nodig je acties bijstelt.
Nu wil je sowieso veel van dat soort momenten, want dat zijn onder andere de momenten waarop je de tussentijdse successen viert.
Bonus tips
Nu we een groot aantal belangrijke elementen hebben bekeken, geef ik je nog een paar kleine bonustips om het af te ronden.
1. Bouw Geleidelijk Op
Verandering kost tijd. In plaats van alles in één keer te willen bereiken, bouw je veranderingen geleidelijk op. Dit voorkomt overweldiging en vergroot de kans op blijvend succes. Begin met kleine aanpassingen en geef jezelf de ruimte om te groeien.
2. Maak Het Haalbaar
Je wilt jezelf niet ontmoedigen door al te grote doelen te kiezen. Let dus op jezelf en kies doelen waarin je snel een eerste succes kunt hebben een een goede kans op slagen hebt. Je kunt altijd naar een volgend groter doel als je eenmaal dit doel hebt bereikt. Een beetje zorg voor jezelf is ook goed als je aan doelen werkt.
3. Maak Het Plezierig
Als je geniet van wat je doet, wordt het gemakkelijker om vol te houden. Zoek manieren om je doelen plezierig te maken. Als je bijvoorbeeld fitter wilt worden, kies dan een sport of activiteit die je leuk vindt. Plezier hebben in het proces maakt het behalen van je voornemens een stuk gemakkelijker.
Helaas denken velen van ons eerder aan plicht en wat we moeten dan aan ons plezier. Vraag je dan af hoe je doelgerichtheid met plezier kunt combineren. Maak het prettig voor jezelf om succesvol te zijn en wees gul naar je omgeving zodat je relaties baat hebben van je succes.
Het zal je uiteindelijk goed dienen.
4. Leer van de reis
Er is al genoeg zelfkastijding op de wereld, daar hoef ij niet aan toe te voegen. Laat het straffen maar aan anderen en ervaar de reis als een lerende ervaring. Tegenslagen en momenten van terugval zijn slechts onverwachte uitkomsten en dat is in zichzelf neutraal.
Pak het gewoon op als een leermoment, een moment waarop je wat tijd neemt om je plan bij te stellen waarna je verdergaat met je nieuwe plan. Vind de oorzaken van een terugval en pas je aanpak gewoon aan als dat nodig is. Het maakt je alleen maar rijker in ervaring en helpt je richting doel.
Nu aan de slag
Zover gekomen weten we eigenlijk al heel veel over onze doelen en voornemens en hebben waarschijnlijk al ruwweg een soort van plan, of in elk geval zicht op de stappen die we te nemen hebben.
Het realiseren van goede voornemens en doelen kan ontspannen en leuk zijn. Het droogtesten van het resultaat kan je voorpret en zelfvertrouwen geven. Probeer het maar en ontdek hoe het voor je werkt.
Met een doordacht plan, een positieve mindset en een geleidelijke aanpak kun je een nieuw begin maken dat moeiteloos en vervullend is. Neem de regie over je bestaan en geniet van het proces van positieve verandering. Dit is jouw jaar om te stralen!
Je staat aan het begin van de rest van je leven!
Jouw goede voornemens
Ik ben nu natuurlijk heel nieuwsgierig naar jouw ervaringen, doelen en goede voornemens. Deel ze hieronder, dan help je misschien ook nog wat anderen en wie weet wat dat je weer geeft.
Geef een reactie