De Vietnamese mindfulness leraar Thich Nhat Hanh reikt ons, in zijn boek “Spreken met liefde, luisteren met compassie”, zes zinnen (mantra’s) aan die je zou kunnen gebruiken in je contact met anderen. Deze zinnen zou je, in samenhang, kunnen gebruiken als een handreiking naar een liefdevol gebruik van taal. Overweeg ze gewoon eens en ga na hoe ze je contact met jezelf en anderen kunnen steunen en helpen verdiepen.
1. Ik ben er voor je
Niets is kostbaarder dan je aanwezigheid. Je beschikbare aanwezigheid is heel helend voor anderen.
2. Ik weet dat je er bent en daar ben ik blij om
Met deze zin laat je een ander weten dat zijn of haar aanwezigheid belangrijk is voor jouw geluk.
3. Ik weet dat je lijdt, daarom ben ik er voor je
Gebruik deze zin als je merkt dat de ander lijdt. De ander weet dan dat hij of zij niet alleen is.
4. Ik lijd, help me alsjeblieft
Deze zin zal moeilijk kunnen zijn voor mensen met veel trots en misschien is het juist daarom heel belangrijk om dit met aandacht te zeggen. Misschien kun je al aangeven wat je nodig hebt (ruimte, aandacht, weet het nog niet) zodat die ander weet hoe te reageren. De derde mantra zou ook een goede reactie zijn op deze zin. Het geeft beschikbaarheid terug zonder op te dringen.
5. Dit is een gelukkig moment
Deze zin spreekt uit dat je aandacht hebt voor het feit dat alle voorwaarden van geluk al aanwezig zijn waar je bent. Je kunt hem gebruiken als je bij iemand bent om wie je veel geeft. Soms herinnert deze zin jou en die ander aan het feit dat je gelukkig bent in het hier en nu, terwijl je dat nog niet zo bewust was.
6. Je hebt deels gelijk
Deze zin is misschien wat minder gebruikelijk, maar kan je gebruiken als iemand je prijst of bekritiseert. Hij herinnert je eraan dat er altijd ook andere kanten van jezelf zijn. Bij kritiek zijn er altijd ook delen die wel goed gaan en naast dat wat je goed deed zijn er andere delen waarin je nog zoekt, leert of worstelt. Dit besef houdt je geaard zodat je compleet en aanwezig kunt blijven en meer stabiel van emotie.
Toelichting op “Je hebt deels gelijk”
Het lijkt wat vreemd om complimenten tegenwicht te geven met wat minder welkome aspecten van jezelf. Het is toch juist goed om jezelf goed te vinden en blij te worden van een compliment? Je zou denken dat je misschien complimenten juist moet leren ontvangen, waar velen zo de gewoonte hebben geleerd om overdadig kritisch naar onszelf te zijn.
Bedenk dat deze zin niet blokkeert dat je complimenten ontvangt en simpelweg “dankjewel” zegt. Het herinnert je er slechts aan dat er ook andere kanten zijn, zodat je je kern beschermt om stabiel te blijven te midden van wisselende feedback en verhalen.
Ook jijzelf hebt deels gelijk
Deze zin geldt dus ook naar jezelf, wanneer je jezelf beschrijft op een manier die alleen oog heeft voor wat nog niet aan je innerlijke normen voldoet. We kunnen heel onredelijk en streng zijn op die manier (in Geweldloze Communicatie noemen we dat deel de Jackhals).
“Je hebt deels gelijk” herinnert je dan dat er altijd andere delen zijn, die ook bij de complete jou horen. Het is een simpele erkenning.
Laat van je horen
Vond je deze zinnen mooi? Had je weerstand ertegen? Laat hieronder iets van je horen.
Jannette
Prachtige zinnen en geen enkele weerstand tegen 🙏🏻