Beschrijving
Er is geen onderwerp dat zoveel aandacht en onderhoud krijgt als relaties. We hebben tal van relaties, maar hebben vooral veel reacties en emoties op de partnerrelatie waarin we dicht op elkaar samenleven. Je zou zelfs kunnen vinden dat de partnerrelatie en het gezin de ultieme manifestatie is van de zielsbestemming.
We zoeken in relaties naar die ene deksel die ons vervuld en ons naar gevoelens van opwinding, thuis of eenheid brengen. Hoe je het ook ervaart, het is een enorme leerschool waarin we onszelf en elkaar intens ontmoeten en elkaars jeugdpatronen en trauma’s flink tegenkomen.
Relaties zijn een natuurlijke weg naar meer intimiteit (jezelf meer en meer openen en delen met de ander) die we nog te vaak verkeerd interpreteren. Als gevolg van beperkend omdenken wordt een relatie dan (te) vaak beëindigd, terwijl hij juist goed is. We denken dan dat er iets ontbreekt of mis is, en weten niet goed hoe we daaruit komen.
Gek genoeg is een periode van crisis en dreigende scheiding juist heel goed voor de eerlijkheid en intimiteit in een relatie. Vaak komen we dan dichter bij elkaar en delen open wat we al langer hebben weggehouden of niet durfden uiten. Vaak komt in die intimiteit pas de openheid en nabijheid die al zolang gezocht is en waar we intens naar verlangden.
De mogelijkheden zijn zo eindeloos als je relatievragen en groeimogelijkheden kunt bedenken. Vragen hoeven niet perse probleemgericht te zijn, je kan ook gewoon plezier hebben in het groeien en ontdekken.
Sterker nog, je zult merken dat je er sowieso waarschijnlijk plezier in gaat krijgen als je ontdekt wat er nog meer mogelijk is en hoe je denken je in de weg heeft gestaan. De toegenomen eerlijkheid en intimiteit die relatiesessies vaak brengen is verslavend en kan je inspireren je relatie steeds verder te verrijken, wat je leven heerlijker kan maken. Misschien kom je wel tot leven?
Hieronder een willekeurige greep uit thema’s en vragen die zoal voorbij kunnen komen:
“Als je niet kunt gaan, kan je ook niet blijven” is een systemische waarheid. Een relatie vraagt vaak versneld opgroeien en daagt je intens uit op je vermogen om aanwezig te zijn en blijven in het contactvlak. Relaties brengen twee familiesystemen met elk een eigen achtergrond en cultuur bij elkaar en als er kinderen komen wordt het alleen nog maar complexer (en kan het ook leuker worden).
We leven in een tijd waarin gemengde gezinnen en allerlei samenlevingsvormen een feit zijn, maar we begrijpen nog vaak te weinig van de consequenties van deze leefstijlen en van de ordening die hierin aan het werk is. Dat maakt het ook moeilijker om een stabiele plek te vinden die voldoende werkt.
Wat gebeurt er precies in je relatie, wat probeert zichtbaar te worden of te manifesteren? Hoe kan je echte intimiteit bereiken (nee, ik bedoel daarmee niet sex of vrijen, maar de nabijheid die alleen mogelijk wordt als je kunt blijven staan terwijl je toenemend open en weerloos kunt zijn naar je partner als vertrouwde getuige).
Hoe werkt multiculturaliteit door en hoe werken meervoudige of samengestelde gezinnen met kinderen van meerdere partners? Hoe verwerk je de pijn van scheiding en het grove geweld dat daarin soms plaatsvind? Wat doe je met kindtrauma’s die omhoog komen in relaties en waar je maar geen grip op weet te krijgen?
Hoe kom je voorbij de pijn van pijnlijke offers en situaties van daderschap en slachtofferschap in relaties? Hoe ga je verder nadat je partner buiten het relatiecontract om heeft gevreeën met een ander? Wat te doen als je partner materieel van je heeft gestolen of als er sprake is van drugsgebruik of misdrijf?
Wat doe je als je partner of jijzelf niet meer in staat bent tot eenzelfde niveau van geven en in toenemende mate zorg nodig hebt (bijvoorbeeld door ongeval of ziekte)? Hoe ga je om met verlies van een partner of kind? Hoe werkt een abortus door en hoe ga je daarmee om?
Wat doe je als je zo boos bent op de vader of moeder van je kinderen, dat je zelfs niet meer aan hem of haar kunt denken en zeker niet meer positief kunt zijn? Hoe werkt dat door naar je kinderen?
Wat doe je met polyamorie of gevoelens van verliefdheid naar anderen in een relatie? Hoe duurzaam is polyamorie eigenlijk? Wat zijn de grenzen van normaal contact en wat is eigenlijk exclusief voor de partnerrelatie? Hoe ga je om met verschillen in behoeften en wat je normaal vindt. Hoe ga je om met behoeften die door je partner niet vervuld worden maar je ook niet elders wilt vervullen?
Wat houdt je nog tegen om een partner tegen te komen die bij je kan blijven of die bij je past? Wat maakt dat je misschien vaak in misbruikrelaties komt of de ene partner na de andere niet wil committeren en weggaat. Wat doe je als je inmiddels wanhopig bent en erg negatief over jezelf, als je je diep eenzaam voelt?
Relatiesessie hoeven niet perse probleem georiënteerd te zijn. Ze kunnen ook verrijkend zijn op tal van andere manieren. Misschien wil je wel dat het heerlijker wordt, of dat je samen kunt groeien in nabijheid en steeds opener naar elkaar durft zijn. Misschien wil je wel dat je seksuele contact steeds beter wordt.
De therapeut zal op basis van je vraag adviseren hoe het beste gewerkt kan worden. Jouw persoonlijke voorkeur en mogelijkheden spelen hier natuurlijk ook een rol in. Je mag vragen om wat je wilt, dat is zelfs wenselijk.
De eerste keer wordt voor een sessie wat voorbereiding van je gevraagd, in de vorm van een vragenlijst. Dit is nodig om eventuele relaties naar je familiehistorie in kaart te brengen (systemisch werk) en om je te helpen je vraag te verdiepen. Ook geeft het wat meer context en is het een efficiënter gebruik van de sessietijd, wat in je eigen voordeel is. Natuurlijk is het niet verplicht, dan komt het in de sessie(s) zelf ook wel aan de orde.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.